Οι πρώτοι μήνες
κοινωνικοποίηση 4

Η πρώτη περίοδο της ζωής του ανθρώπου χαρακτηρίζεται από την απουσία της γλώσσας. Χαρακτηρίζεται από πρωτόγονες συναισθηματικές εκδηλώσεις όπου κυριαρχεί η τυχαία και ανοργάνωτη συμπεριφορά. Χαρακτηρίζεται από την αναγκαιότητα της τυποποίησης αυτή της συμπεριφοράς κάτω από την φροντίδα του περιβάλλοντος. Αυτή η τυποποίηση επιτυγχάνεται δια μέσου της ανταλλαγής, και του μιμητισμού, με την εκδήλωση συναισθημάτων συμπάθειας και αντιπάθειας.
Μπορούμε να χωρίσουμε σε διάφορα επίπεδα αυτή την περίοδο σύμφωνα με την ψυχό-οργανική ανάπτυξη του παιδιού και ανάλογα την κινητικότητα και την αντίληψη οι οποίες του επιτρέπουν να κατανοήσει τα μηνύματα του περιβάλλοντος και να τα ελέγξει όσο το δυνατόν καλύτερα.
Έως 6 μηνών,
η επικοινωνία επικεντρώνεται στις συγκινησιακές ανταλλαγές με το περιβάλλον με αντικείμενο τις ζωτικές ανάγκες του παιδιού
Από 5 έως 11 μηνών,
το παιδί μπορεί να κατακτήσει την αντίληψη των αντικειμένων, καθώς και να ελέγξει, σε ένα ικανοποιητικό βαθμό τις ενέργειες των άλλων, παίρνοντας μέρος στην σχέση σαν βασικός παράγοντας ανταλλαγής μέσα σε αυτή.
Από 11 έως 15 μηνών,
στο παιδί συμβαίνει μια ενδιαφέρουσα αλλαγή. Η εξέλιξη της μιμητικής ικανότητας του του παρέχει την δυνατότητα να οργανώνει την συμπεριφορά του, σύμφωνα με την επιθυμία του, και να μπορεί να επαναλάβει μια κατάσταση που του προκάλεσε ευχαρίστηση.
Σε αυτή την περίοδο επίσης αρχίζει να εσωτερικεύει τους κληρονομούμενους κώδικες από το περιβάλλον. Ελέγχεται από εσωτερικευμένα μοντέλα και από την συγκίνηση και την επιθυμία που προκαλούν σε αυτό.
Αυτή η εξέλιξη εξαρτάται από τις εύρος των κοινωνικών σχέσεων μέσα στις οποίες το παιδί κινήται. Οι κοινωνικές σχέσεις έχουν να κάνουν τόσο με την οικογένεια, όσο και με τον εξωτερικό κόσμο, όπως η ευρύτερη οικογένεια και ο παιδικός σταθμός.

Οι απαντήσεις του περιβάλλοντος στις οργανικές του ανάγκες, όπως η φροντίδα και η στήριξή του, σε καταστάσεις πόνου και η δυσαρέσκεια, καθορίζουν το ρυθμό της οριοθέτησης του από το περιβάλλον.

Η μίμηση και το παιχνίδι ηρεμούν και εισάγουν το παιδί στην σχέση με το περιβάλλον.
Το οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες πράξεις οι οποίες με τον καιρό συστηματοποιούνται και αποτελούν τα πρώτα δείγματα της κοινωνικοποίησης του .

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα