Ισχύς και επιρροή

Η ηγεσία περιλαμβάνει δύο διαστάσεις, δύο μορφές. Η μία είναι η δύναμη και η άλλη είναι η επιρροή. Πολλές φορές συγχέουμε αυτές τις δύο μορφές αλλά δεν είναι ίδιες. Αυτοί λοιπόν οι οποίοι κατέχουν την εξουσία, μπορούμε να πούμε ότι κατέχουν και μια επιρροή απέναντι σε αυτούς που εξουσιάζουν, καθώς και εκείνοι που έχουν επιρροή ότι εξουσιάζουν τους άλλους. Στην ουσία όμως υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε αυτές τις δύο καταστάσεις, σε τέτοιο βαθμό ώστε να φαίνονται και αντίθετες.

Για να το καταλάβουμε περισσότερο αυτό ας φανταστούμε ότι έχουμε την απόλυτη εξουσία και κάποια στιγμή αποφασίζουμε να την μοιραστούμε με εννιά άλλους ανθρώπους. Αυτομάτως τότε θα έχουμε το ένα δέκατο αυτής της εξουσίας. Αντιθέτως όταν έχουμε ένα βαθμό επιρροής και τον μοιραστούμε με εννέα άλλους ανθρώπους τότε η επιρροή μας δεν μειώνεται αλλά μεγαλώνει εννιά φορές περισσότερο.

Η εξουσία λοιπόν μεγαλώνει με την διαίρεση, η επιρροή με τον πολλαπλασιασμό.
Την εξουσία όσο την μοιραζόμαστε τόσο μικραίνει. Την επιρροή όσο την μοιραζόμαστε τόσο μεγαλώνει.

Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε με την σύγκριση του Βασιλιά και του προφήτη
Ο βασιλιάς έχει την δύναμη να επιβάλει φόρους, να επιβάλλει στους ανθρώπους να πολεμήσουν, να επιβάλλει δικαστικές ποινές για την διατήρηση της τάξης
Ο προφήτης δεν έχει καμιά δύναμη, να επιβάλλει φόρους, στράτευση, το μόνο που έχει είναι η επιρροή.
Όταν ο βασιλιάς πεθάνει η εξουσία χάνεται μαζί του, όταν πεθάνει ο προφήτης η επιρροή τότε αρχίζει.
Όταν μοιραζόμαστε την φλόγα ενός κεριού με ένα άλλο κερί, η φλόγα μεγαλώνει. Με τον ίδιο τρόπο όταν μοιραζόμαστε την επιρροή μας με τους άλλους δεν έχουμε λιγότερη επιρροή από πριν, άλλα περισσότερη.

Η γνώση, η έμπνευση, το όραμα είναι πράγματα τα οποία μπορεί να μοιραστεί κανείς χωρίς απώλεια. Αυτό το μοίρασμα προσθέτει και δημιουργεί τον πνευματικό πλούτο ενός ατόμου, μια κοινότητας όπως και μιας κοινωνίας.

Δυστυχώς οι άνθρωποι υποστηρίζουν την εξουσία. Η εξουσία όμως αναγκάζει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Η επιρροή αντιθέτως τους διδάσκει να δουν τον κόσμο διαφορετικά έτσι ώστε μόνοι τους να βρουν ένα νέο τρόπο δράσης.

Η χρήση εξουσίας περιορίζει του άλλους.
Η επιρροή τους διευρύνει
Δεν έχουμε όλοι μας δύναμη και εξουσία, αλλά είμαστε ικανοί να επηρεάσουμε τους άλλους για τα καλά.
φωτο: graffiti

Σχόλια

Ο χρήστης to alataki είπε…
Πολύ καλό μπλογκ και χρήσιμες οι αναρτήσεις σας, συγχαρητήρια...
Ο χρήστης Λάμπρος Κερεντζής είπε…
Ευχαριστώ αλατακι ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα