Ναρκωτικά και Οικονομία 1

Πάκο.(Κρακ)

Το νέο ναρκωτικό του φτωχού

Μια μέρα η Μαρία Ροζα Γκονζάλες δεν μπορούσε να υποφέρει βλέποντας το τρίτο παιδί της τον Τζερόνυμο 19 χρονών να χάνει κιλά, να μην πλένεται και να μην κοιμάται. Για να μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει αποφάσισε να τον παρακολουθήσει στα δαιδαλώδη σοκάκια μια μεγάλης ντενεκεδούπολης του Μπουένος Αύρες γνωστή με το όνομα “Villa de Emergencia 15” την οποία όλος ο κόσμος την ονόμαζε Guidad Oculta ( κρυφή πόλη) .

Όταν βρήκε το γιο της αυτός ήταν καθισμένος στο χώμα καπνίζοντας ένα είδος τσιγάρου που τον βουτούσε αμέσως σε μια κατάσταση πλήρους εφορίας, η επίδρασή του οποίου όμως δεν κρατάει παρά λίγα λεπτά.“ Δεν είχα ποτέ ακούσει να μιλάνε για αυτό το ναρκωτικό, είναι κάτι καινούργιο για μένα” λέει.

Ο Τζερόνυμο είχε καπνίσει το πρώτο του τσιγάρο από μια πάστα με βάση την κοκαΐνη αυτό που το ονομάζουν Πάκο στην λαϊκή γλώσσα, λίγες μόνο βδομάδες πριν. Το Πάκο είναι ένα ναρκωτικό πολύ δυνατό. Γίνεται από τα κατακάθια των ντενεκέδων που παρασκευάζεται η κοκαΐνη. Είναι ένα είδος κρακ. Κρακ ονομάζεται σύμφωνα με το διεθνές παρατηρητήριο των ναρκωτικών, ότι απομένει από κατακάθια κατά την παρασκευή της κοκαΐνης.

Τα τελευταία χρόνια το κρακ σπέρνει τον όλεθρο στο Μπουένος Άιρες. Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Φελλίπε Σόλα τράβηξε το σήμα κινδύνου και ζήτησε να γίνουν τα πάντα για να πολεμηθεί αυτό το ναρκωτικό. “ Το πάκο εμφανίζεται στις πιο φτωχές γειτονιές και σκοτώνει τους εφήβους” Το ναρκωτικό όμως αυτό δεν σκοτώνει μόνο τους εφήβους, αλλά σύμφωνα με τους υπεύθυνους για τον πόλεμο ενάντια στο εμπόριο το ναρκωτικών, καταναλώνεται και από παιδιά μικρότερα των 10 χρονών.

Ένα τσιγάρο Πάκο στοιχίζει 1 πέσος (δηλαδή 25 λεπτά του ευρώ) μια τιμή που μπορεί να πληρώσει ο καθένας. “Με το που θα καπνίσεις το πρώτο τσιγάρο σε καταλαμβάνει μια βαθιά αίσθηση αγωνίας η οποία σε οδηγεί στην αναζήτηση ένος άλλου και μετά ακόμα ενός άλλου και πάει λέγοντας” εξηγεί η Νόρμα Βαλλέζο καθηγήτρια της τοξικολογίας στο Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες και διευθύντρια της γενικής γραμματείας πρόληψης και αγώνα ενάντια στο εμπόριο των ναρκωτικών.(SENTRONAR) “Από όλες τις ουσίες που κυκλοφορούν στο δρόμο αυτή είναι η οποία προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά και σε λιγότερο χρονικό διάστημα.

Το ναρκωτικό έκανε την εμφάνισή του το 2002 αμέσως μετά την οικονομική και θεσμική κρίση που οδήγησε την χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδήγησε επίσης και την μεσαία τάξη στην φτώχεια. Το Πάκο είναι ένας πειρασμός για χιλιάδες έφηβους και παιδιά των οποίων η πραγματικότητα δεν προσφέρει καμία διέξοδο και για αυτό δεν έχουν την δύναμη να του αντισταθούν.

Μετά λοιπόν την υποτίμηση του πέσος οι έμποροι των ναρκωτικών βλέποντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν λεφτά για ναρκωτικά, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα βρώμικα κατακάθια της κοκαΐνης, όπως είπαμε, και να τα πουλήσουν κατευθείαν από τα παράνομα εργαστήρια τους” σημειώνει ο Δόκτωρ Ευγένιος Νάδρα του SENTRONAR.

Η Μαρία Ρόζα έζησε ακόμα ένα άλλο επακόλουθο του Πάκο. 'Όλα τα αντικείμενα που είχε στο σπίτι της ανεξαρτήτως αξίας άρχισαν να χάνονται Ο γιος της τα πουλούσε για να μπορέσει να αγοράσει ακόμα ένα τσιγάρο Ένα, ένα πέσος αυτή η εξάρτηση άρχισε να κοστίζει πολλά λεφτά για κάθε οικογένεια η οποία ζει , στην καλύτερη περίπτωση με 400 πέσος το μήνα και στην χειρότερη με 200 πέσος. “Είδα νέους της μεσαίας τάξης καθαρούς και όμορφα ντυμένους να μπαίνουν στην Guidad Oculta και να βγαίνουν σχεδόν γυμνοί.” λέει η Μαρία Ρόζα.

Η Κατανάλωση αυξήθηκε κατά 200% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η παραβατικότητα αυξάνεται κατακόρυφα και τα “βαποράκια” γίνονται αρχηγοί της γειτονιάς. Οι τοξικομανείς είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα στον ντίλερ της γειτονιάς. Δίνουν ότι έχουν ή κάνουν επιθέσεις και κλέβουν ή προσφέρουν σεξουαλικού τύπου ικανοποιήσεις με ανταλλαγή ένα τσιγάρο.

“ Είναι τόσο αδύνατοι, με μάτια βυθισμένα στις κόχες τους που θυμίζουν ζωντανούς νεκρούς” συνεχίζει η Μαρία Ρόζα Ο Τζερόνυμο από 70 κιλά έφθασε στα 36 “Οι φτωχοί παίρνουν ναρκωτικά διότι έχουν το στομάχι άδειο και οι πλούσιοι διότι έχουν άδεια ψυχή”

“Οι φτωχοί παίρνουν ναρκωτικά διότι έχουν το στομάχι άδειο και οι πλούσιοι διότι έχουν άδεια ψυχή”


Η κατανάλωση του ναρκωτικού των φτωχών γίνεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Αλλά με την ταχύτητα που εξαπλώνεται προκαλεί συναγερμό σε όλους. Οι αριθμοί (όχι επίσημοι) μιλούν για 30.000 και 70.000 χρήστες. Συνήθως ένας τοξικομανής αντιλαμβάνεται ότι έχει πρόβλημα με ένα ναρκωτικό, περίπου στα 4 χρόνια με το πάκο το αντιλαμβάνεται στους 9 μήνες. “Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί χρήστες δεν καταφέρνουν να ζήσουν 9 μήνες με αυτό το ναρκωτικό”.εξηγεί Μόνικα Νεένμπουργκ ειδική των εξαρτήσεων στην οργάνωση και κέντρο πρόληψης “Monantiales”.


Η Μαρία Ρόζα Γκονζάλες δεν βρήκε κανένα κέντρο αποτοξίνωσης για να δεχτεί το παιδί της. Απελπισμένη λοιπόν κινητοποίησε και άλλες μητέρες με το ίδιο πρόβλημα όπως επίσης και τους κατοίκους της Guidad Oculta Όλοι μαζί κατέβηκαν σε διαδήλωση αποκλείοντας την λεωφόρο Περόν στην πρωτεύουσα. “ Τα ΜΜΕ έφθασαν αμέσως και μπορέσαμε και μιλήσαμε για το Πάκο και τα καταστροφικά προβλήματα που δημιουργεί και έτσι η πρωτεύουσα ξύπνησε.” λέει η Μαρία Ρόζα.

Ο Τζερόνυμο σήμερα βρίσκεται σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης. Βρίσκεται εκεί και γνωρίζει ότι είχε τύχη, περισσότερη τύχη από ένα κοριτσάκι 9 χρονών το οποίο περνάει από το σπίτι της μαμά του, σκλάβος ενός εφιάλτη τον οποίο δεν μπορεί να καταλάβει και ο οποίος την αναγκάζει την στιγμή που άλλα κοριτσάκια στην ηλικία της παίζουν με τις κούκλες τους, αυτή να ψάχνει για ναρκωτικά.

πηγή: http://www.khatloona.org/infos/524-fr-Le-Paco,-la-nouvelle-drogue-du-pauvre.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα