Η Ταυτότητα
ταυτότητα 1
Το άτομο κοινωνικοποιείται και κτίζει την ταυτότητα του σε διαφορετικές περιόδους στην ζωή του ξεκινώντας με την γέννηση του, και εξελίσσεται με το πέρασμα του από την εφηβεία, το φτάσιμο του στην ηλικία του ενήλικα, μέχρι το γήρας. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των περιόδων η εικόνα του, τα πιστεύω του, οι αναπαραστάσεις του εαυτού του, τον βοηθούν να δημιουργήσει μια ψυχολογική δομή, η οποία του επιτρέπει να λειτουργήσει στην σχέση του με τους άλλους, μέσα από τις πράξεις του και τις κοινωνικές σχέσεις που δημιουργεί Η ταυτότητα και η εικόνα που έχει για τον εαυτό του αποτελούν την βασική ψυχολογική διεργασία για την εξέλιξη της προσωπικής του ζωής
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε διαφορετικές διαστάσεις στην εξέλιξη της ατομικής ταυτότητας.
α) Πρώτη διάσταση της ταυτότητας έχουμε την συνέχεια του ατόμου.
Αυτή η συνέχεια εκφράζεται με την επιβεβαίωση ότι ανήκει σε ένα γένος, μια οικογένεια, σε ένα περιβάλλον, σε μια κουλτούρα, όπως και σε κοινωνικό μύθο( Έλληνας, Άραβας,Ευρωπαίος κ.λ.π.). Αυτή η διάσταση είναι αποτέλεσμα των σύγχρονων εκδηλώσεων που καθορίζουν την εθνική, ή την τοπική, ή την πολιτισμική του ταυτότητα.
β) Δεύτερη διάσταση αποτελεί η διεργασία διαχωρισμού και προσαρμογής στην κοινωνική πραγματικότητα.
Η εναντίωση του εφήβου στην οικογένεια του αποτελεί μια πρώτη τάση της διαφοροποίησης του ατόμου και έχει απόλυτη σχέση με το κτίσιμο της εσωτερικής ταυτότητας του. Αυτή η διαφοροποίηση πραγματοποιείται στην προσπάθεια δημιουργίας νέων ορίων για την ταυτότητα του σε σχέση με την κουλτούρα της ομάδας των φίλων ή άλλων ομάδων διαφορετικών από την οικογένεια του.
γ) Τρίτη διάσταση αποτελούν οι πράξεις του ατόμου.
Η ταυτότητα δεν υπάρχει χωρίς την πράξη. Μέσα από την κοινωνική του πράξη, το άτομο καθορίζει και ορίζει αυτό που είναι και δίνει να καταλάβουν και οι άλλοι αυτό που θέλει να είναι.
δ) Όλες παραπάνω διαστάσεις της ταυτότητας του ατόμου συγκροτούν ένα ψυχολογικό κάδρο το οποίο εμπεριέχει και εκφράζει την πνευματικότητα του, το σύστημα των αναπαραστάσεων του εαυτού του και των άλλων που σχετίζονται ή όχι με αυτό. Το κάδρο αυτό επίσης εκφράζει τον τρόπο που λαμβάνει τις πληροφορίες και λειτουργεί κατευθυνόμενο πάντα προς την ανάπτυξη του εαυτού του και την αυτοδικαίωσή του μέσα στο περιβάλλον που κινήται είτε αυτό είναι το οικογενειακό, το σχολικό, το εργασιακό και πιο γενικά αυτό της κοινωνίας
.Μέσω αυτού του ψυχολογικού κάδρου διαρθρώνει λοιπόν την κοινωνική του πράξη το άτομο.

φωτο Κερεντζής Λάμπρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα