Εφηβεία 9
Η Παρέα


Οι γονείς και η παρέα

Κατά την είσοδο στην εφηβεία πολλοί γονείς αισθάνονται ότι τα παιδιά απομακρύνονται από την οικογένεια. Αισθάνονται ότι θεωρούν καλύτερους συνομιλητές, τους φίλους από αυτούς τους ίδιους. Τα βλέπουν να είναι συνέχεια σε επικοινωνία μαζί τους, να ντύνονται όπως αυτοί, να μιλάνε και να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και αισθάνονται ότι το παιδί τους έχει χάσει την “προσωπικότητα του”, ενώ στην ουσία αυτό βρίσκεται στην αναζήτηση της.
Αυτή η αλλαγή μπορεί να τους βρει απροετοίμαστους. Την συμπεριφορά αυτή μπορούν να την θεωρήσουν σαν μην φυσιολογική και να αποζητήσουν την χαμένη για αυτούς παρουσία των παιδιών τους, με τρόπους που θέτουν εμπόδια στις αναζητήσεις τους μακριά από αυτούς. Μπορούν να παραπονεθούν ότι τα παιδιά τους δεν τους δίνουν σημαία, ότι δεν τους έχουν ανάγκη και ότι τους χρησιμοποιούν μόνο για το συμφέρον τους. Τέτοιες σκέψεις μπορούν να καθορίσουν και την συμπεριφορά τους, οδηγώντας τους σε στάσεις που δημιουργούν εμπόδια στην κοινωνικοποίηση των παιδιών τους Η εξέλιξη αυτή των οικογενειακών σχέσεων είναι φυσιολογική στο βαθμό που οι γονείς αναγνωρίζουν την αυτονόμηση των παιδιών τους σαν το βασικότερο στόχο στην εκπαίδευσή τους.


Οι έφηβοι και η παρέα


Εκτός λοιπόν από τις επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα τους, η παρέα και οι φίλοι αποτελούν για τους εφήβους ένα πεδίο σχέσεων οι οποίες μπορούν να καθορίσουν την κοινωνική τους επιτυχία. Η Παρέα είναι το “σχολείο” των κοινωνικών σχέσεων όπου η επιδόσεις σε αυτό μπορεί να μην έχουν μεγάλη σημασία για τους γονείς, αλλά θα αποτελούν στοιχείο επιτυχίας για τον έφηβο στις μετέπειτα κοινωνικές του σχέσεις.
Φυσικά αυτές οι κοινωνικές σχέσεις των εφήβων μπορούν να επιδράσουν με διαφορετικό τρόπο από αυτό που περιμένουν οι γονείς. Σαν κοινωνικές σχέσεις εμπεριέχουν το θετικό και το αρνητικό στοιχείο μέσα τους. Σαν κοινωνικές σχέσεις δεν παύουν να είναι ένα πεδίο κοινωνικής μάθησης του παιδιού στο οποίο η παρουσία του γονέα δεν μπορεί παρά να είναι διακριτική και βοηθητική στο βαθμό που ο γονέας έχει επιτρέψει να είναι έτσι. Και λέμε ότι ο γονέας έχει επιτρέψει, υπό την έννοια ότι έχει δώσει την ευκαιρία, με τον τρόπο που μέχρι τώρα έχει σταθεί στο παιδί του, να τον καλέσει το ίδιο και να μοιραστεί μαζί του προβλήματα που συναντά στην κοινωνική του ζωή .
Στην εφηβεία η σημασία του φίλου και της παρέας παίζει σημαντικότατο ρόλο στην κοινωνικοποίηση του εφήβου. Γι αυτό, η ανάγκη του εφήβου να είναι αγαπητός από την μητέρα η τον πατέρα φαίνεται ότι υποχωρεί και την θέση της παίρνει η ανάγκη να είναι αγαπητός από τον φίλο ή την παρέα. Η ανάγκη να είναι αρεστός στους γονείς μειώνεται και αυξάνεται η ανάγκη του να είναι αρεστός στους φίλους και την παρέα.

Η Παρέα


Η Παρέα αποτελεί το εφαλτήριο εκμάθησης της ανεξαρτησίας. Τα αγόρια την χρησιμοποιούν σαν ένα χώρο ανεξαρτησίας για να πάρουν απόσταση από την οικογένεια ενώ τα κορίτσια την χρησιμοποιούν σαν ένα χώρο συναισθηματικά επενδυμένο όπου η ανεξαρτησία δεν παίζει σημαντικό ρόλο.
Η Παρέα αποτελεί ένα καινούργιο ψυχοκοινωνικό χώρο, μετά από την οικογένεια, για την επιβεβαίωση του εφήβου και την αναζήτηση της ταυτότητας του
Η Παρέα αποτελεί το χώρο εκμάθησης κοινωνικών συνηθειών, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές της οικογένειας.
Η Παρέα αποτελεί μια καινούργια προσπάθεια του εφήβου να ανήκει σε μια ομάδα διαφορετική από αυτή της οικογένειας μέσω της αξίας του και χωρίς την βοήθεια των γονέων.
Η Παρέα αποτελεί ένα καινούργιο επικοινωνιακό χώρο όπου ο έφηβος καλείται να εκφραστεί και να μοιραστεί τις κοινές αγωνίες και τα πάθη που διέπουν αυτή την ηλικία
Η Παρέα αποτελεί μια καινούργια κοινωνική ομάδα, όπου ο έφηβος καλείται να βρει την θέση του μέσα σε αυτή, δηλαδή την αναγνώριση και την αποδοχή και δεν είναι καθόλου εύκολη αυτή η επιχείρηση.
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνάν ότι η εφηβεία είναι η περίοδος του χωρισμού από την οικογένεια και η παρέα καθώς και η φιλία με την περιουσία τους προσφέρουν τη συναισθηματική ασφάλεια που έρχεται να βοηθήσει αυτό το χωρισμό.
Δεν είναι οι φίλοι που χωρίζουν τους έφηβους από την οικογένεια, αλλά ο φυσιολογικά αναγκαίος χωρισμός που χρειάζεται τους φίλους για να επιτευχθεί.
Η Παρέα είναι το σχολείο της αυτονομίας.

πίνακας: Γουναρόπουλος Γεώργιος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα