ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΉ







"Η αντίσταση στην αλλαγή" είναι ένας όρος της συστημικής ανάλυσης και τον συναντάμε στην θεωρεία των κοινωνικών συστημάτων, σύμφωνα με τον οποίον σε μια ομάδα ανθρώπων η οποία έχει μάθει να λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο κάθε πρόταση, η προσπάθεια αλλαγής αυτής της λειτουργίας προσκρούει σε εμπόδια που τα μέλη της προβάλουν ενάντια σε αυτή την αλλαγή.

Παρατηρείτε λοιπόν μια συσπείρωση της ομάδας ενάντια σε μια αλλαγή που εκφράζεται μέσα στην ομάδα από ένα η δυο μέλη, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες που την επηρεάζουν. Αυτό το συναντάμε σε κοινωνικές ομάδες όπως στην οικογένεια, στην εργασία, στον αθλητισμό, στην πολιτική.

Η αντίσταση φανερώνει τον φόβο της αλλαγής, καθώς ανασφάλεια και άγχος για το καινούργιο. Έτσι προτιμάμε να μην αλλάξουμε τίποτα και εκφράζουμε την επιθυμία τα πράγματα να μείνουν όπως έχουν.

Αυτό παρατηρούμε και στην σημερινή πολιτική κατάσταση, όπου όλοι ασχολούνται με ένα κόμμα, (τον Σύριζα) το οποίο λέει ότι θα αλλάξει τα πράγματα και δεν ασχολούνται με τα άλλα κόμματα τα οποία λένε ότι δεν θα αλλάξουν τίποτα.
Είναι σαν να μην πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και επειδή το πιστεύουμε δεν κάνουμε και τίποτα να τα αλλάξουμε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με τον ίδιο τρόπο δεν αφήνουμε και τους άλλους να κάνουν τίποτα.

Σύμφωνα με την αυτή την κατάσταση ο καθένας που είναι αντίπαλος της αλλαγής παρουσιάζει αναλύσεις των αναλύσεων γιατί αυτό το κόμμα που προβάλλει την αλλαγή ότι δεν μπορεί, ή δεν γίνεται να την κάνει.
είτε γιατί δεν λέει την αλήθεια και προσπαθεί να κοροϊδέψει τον λαό,
είτε είναι ανώριμο,
είτε διότι δεν τα έχει υπολογίσει σωστά την οικονομική πραγματικότητα,
είτε είναι ρομαντικό,
είτε ο αρχηγός του είναι αλαζόνας,
είτε θέλει να σφετεριστεί την εξουσία,
είτε.......
είτε.....

Ένα σωρό δικαιολογίες για να πείσουν τον εαυτό τους να μην αποδεχτούν την αλλαγή, χωρίς να μπορούν να παραδεχτούν ότι αυτή η αλλαγή, σημαίνει για αυτούς , 
τον φόβο του καινούργιου,
το φόβου του άγνωστου,
το φόβο του ρίσκου, 
Πράγμα που σημαίνει, αφήστε μας σε αυτό που ξέρουμε και γνωρίζουμε μέχρι τώρα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα