AIDS




8 μύθοι για το AIDS

Ταινίες, βιβλία, αφίσες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια, όλα τα μέσα επιστρατεύτηκαν από τη στιγμή που εμφανίστηκε το AIDS για να αφυπνίσουν τον κόσμο να προστατευτεί αλλά και να πολεμήσουν τις προκαταλήψεις που οδήγησαν τους φορείς στο περιθώριο.  Όμως, τρεις δεκαετίες και δεκάδες ενημερωτικές εκστρατείες μετά, πόσο καλά ενημερωμένοι και πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε απέναντι στη «μάστιγα του αιώνα»; Το myself καταρρίπτει τους μύθους και σας παρουσιάζει όλη την αλήθεια για τον ιό του AIDS. 

 Ο ΜΥΘΟΣ: Δεν είμαι ομοφυλόφιλος, δεν κάνω ενδοφλέβια χρήση ουσιών, άρα δεν κινδυνεύω από AIDS.  
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το 24% των δηλωθέντων ατόμων στην Ελλάδα με HIV/AIDS είναι ετεροφυλόφιλοι, μη χρήστες ουσιών, σύμφωνα με στοιχεία της Αναφοράς της Γενικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS στην Ελλάδα για το 2008.

 Ο ΜΥΘΟΣ: Δεν χρειάζεται να ανησυχώ αν θα μολυνθώ από τον HIV, από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα φάρμακα. Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι αλήθεια ότι τα φάρμακα έχουν καταφέρει να μετατρέψουν μια θανατηφόρα ασθένεια σε μακροχρόνια νόσο. Ωστόσο, έχουν επίσης αρκετές παρενέργειες, είναι ακριβά, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ιός να αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι στη θεραπεία.  

Ο ΜΥΘΟΣ: Μπορεί να «κολλήσω» από κουνούπι. Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Καμία έρευνα δεν στηρίζει αυτή τη θεωρία. Υπάρχουν δύο εξηγήσεις: Πρώτον, ο HIV επιβιώνει για πολύ λίγο στον οργανισμό των εντόμων. Δεύτερον, τα κουνούπια δεν εγχέουν στο «θύμα» τους το αίμα του προηγούμενου πλάσματος που έχουν τσιμπήσει. 

 Ο ΜΥΘΟΣ: Αν συναναστρέφομαι με οροθετικούς, θα μολυνθώ από τον HIV. Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο HIV δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Δεν κινδυνεύετε, π.χ., όταν είστε στον ίδιο χώρο με έναν οροθετικό, τον αγκαλιάζετε, τον φιλάτε στο μάγουλο, κάνετε χειραψία,
μοιράζεστε τα ίδια μαχαιροπίρουνα, σερβίτσια ή σκεπάσματα, ή την τουαλέτα.  

Ο ΜΥΘΟΣ: Δεν κινδυνεύω να «κολλήσω» AIDS με το στοματικό έρωτα. Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ιός μεταδίδεται με τα κολπικά, προσπερματικά και σπερματικά υγρά, γι’ αυτό φροντίστε να χρησιμοποιείτε και σε αυτή την περίπτωση προφυλακτικό.  

Ο ΜΥΘΟΣ: Δεν κινδυνεύω από το AIDS με ένα φιλί στο στόμα. Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αλλά όχι μηδενικές: Αν και οι δύο σύντροφοι έχουν κάποια πληγή ή αιμορραγία στο στόμα, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί.  

Ο ΜΥΘΟΣ: Οι οροθετικές έγκυοι μεταδίδουν πάντα τον ιό στο έμβρυο. Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν ακολουθούν την ειδική αγωγή που συστήνει ο γιατρός, ο κίνδυνος μετάδοσης ελαχιστοποιείται.   

Ο ΜΥΘΟΣ:  Με τη μετάγγιση αίματος κινδυνεύω να μολυνθώ από τον HIV. Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί στη χώρα μας μεμονωμένα περιστατικά μόλυνσης από μεταγγίσεις. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος σήμερα είναι σχεδόν μηδαμινός: Οι υποψήφιοι αιμοδότες ελέγχονται για AIDS με μια νέα μέθοδο, τη NAT, η οποία είναι πολύ πιο αξιόπιστη από την παλαιότερη ELISA, καθώς εντοπίζει τον HIV σε πολύ πρώιμο στάδιο.  
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ; Η ΝΑΤ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ;  

 Το AIDS σε αριθμούς 47% ήταν το ποσοστό μείωσης των θανάτων από AIDS στις ΗΠΑ στα 2 χρόνια που ακολούθησαν μετά το 1995, όταν στα NRTI προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που δεν έχει πρόσβαση σε σύγχρονες θεραπείες, οι μισοί φορείς αναπτύσσουν AIDS μέσα σε 10 χρόνια και πεθαίνουν. 8.584 φορείς HIV έχουν δηλωθεί στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2007. 

Οι 1.864 έχουν καταλήξει. 21,2% των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα είναι γυναίκες. 90% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, γνωρίζει τους τρόπους μετάδοσης. Το 64% αναγνωρίζουν το προφυλακτικό ως τη μόνη προστασία – ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με το 19,6% της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο, υπάρχουν παρερμηνείες σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης από τα κουνούπια (56%) ή την κοινή χρήση οικιακών σκευών (35,2%).  

Πού να απευθυνθείτε: •   

 Τηλεφωνική Γραμμή και Συμβουλευτικός Σταθμός για Θέματα AIDS, τηλ.: 210-722-2222. •    Τηλεφωνική Γραμμή για Θέματα AIDS Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-422-021. •   
 Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), τηλ.: 210 8899000, www.keel.org.gr. •    Συμβουλευτικός Σταθμός για το AIDS, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», τηλ.: 210-723-9945. •   www.hivaids.gr: Το Ελληνικό Κλινικό Site για το HIV/AIDS, με πληροφορίες για την ασθένεια, κλινικές, προγράμματα κοινωνικών παροχών, δικαιώματα ασθενών, συμβουλές διατροφής-άσκησης κ.λπ. 
•    www.hiv.gr: Το site της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Σύνθεση» (τηλ.: 210-861-9348), με πληροφορίες για τους ασθενείς, όπως διάγνωση, θεραπεία, κοινωνικές παροχές και γενικά συμβουλές για την καθημερινή ζωή τους.
 •   www.nosokomia.gr: Σε αυτή την Πύλη για την Υγεία μπορείτε να βρείτε έναν κατάλογο με Κέντρα Ελέγχου και Αναφοράς AIDS, καθώς και Μη Κυβερνητικούς Συλλόγους Υποστήριξης Ασθενών με AIDS.  

Γεωργία Κοντού, από το περιοδικό Prevention

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα