Η φιλία





Εργασία του μαθητή Β’ Τάξης 
 Μιχάλη Μιαούλη :


Από όλα τα αγαθά που κάνουν τη ζωή του ανθρώπου ευτυχισμένη τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο, τίποτε γονιμότερο, τίποτε πιο ευχάριστο από την πραγματική φιλία.



      Τι είναι όμως η πραγματική φιλία;



Είναι ο στενός και θερμός δεσμός δυο ή περισσότερων προσώπων, που στηρίζεται στην αμοιβαία ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση.

Είναι ο πολύτιμος και σταθερός δεσμός που ενώνει ενάρετους ανθρώπους, στη καταγωγή ξένους ή συγγενείς.

Οι εκλεκτότεροι πνευματικοί άνθρωποι όλου του κόσμου έχουν αναγνωρίσει και έχουν εξυμνήσει την πραγματική φιλία και πολλοί, από τα αρχαιότατα χρόνια ως σήμερα, έχουν γράψει γι’ αυτήν ότι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα και τα πιο βασικά στηρίγματα του ανθρώπου για την επίλυση των προβλημάτων του, για την προκοπή του και για την ευτυχία του.



     «Συν τε δύ’ ερχομένω», λέει ο Όμηρος «όταν πηγαίνουν δύο μαζί» μπορούν οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα καλύτερα και πιο άνετα.

Γιατί ο πραγματικός φίλος θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων σου ή των κινδύνων που διατρέχεις και στην επιτυχία των σκοπών σου, θα ακούσει τα μυστικά σου, στη δυστυχία σου θα λυπηθεί μαζί σου και με πίστη θα σου συμπαρασταθεί, στην ευτυχία σου δε θα σε φθονήσει, αλλά θα χαρεί κι εκείνος ειλικρινά, θα επαινέσει την καλή σου απόδοση και θα σου ευχηθεί το καλύτερο, δε θα θελήσει ποτέ να σε εκμεταλλευτεί, όταν βρίσκεσαι σε ανάγκη θα σε βοηθήσει, θα κάνει θυσίες για σένα, θα σε σκέφτεται και όταν βρίσκεται μακριά σου, θα σου πει την αλήθεια και όταν πρέπει, θα σε κρίνει με αυστηρότητα, θα είναι ειλικρινής μαζί σου και δε θα σε κολακεύει, θα χαίρεται από την παρουσία σου και θα είναι ο συμπαραστάτης σου, θα σε ενθαρρύνει και θα σε στηρίζει για την κατάκτηση της αρετής και θα σε αποτρέπει από το κακό, θα κάνει να υποχωρήσεις και δε θα κάνει οτιδήποτε το πονηρό, που θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση, πόνο ή λύπη σε σένα.

Τα ίδια φυσικά θα προσφέρεις και συ σ’αυτόν, για να έχει σταθερά θεμέλια η φιλία σας.



      Η πραγματική φιλία ανυψώνει τους ανθρώπους ηθικά και πνευματικά, γιατί σ’αυτήν ο δόλος δεν έχει θέση και η προσφορά είναι αυθόρμητη, εκούσια και ανιδιοτελείς και η αμοιβαία συμπαράσταση στους πνευματικούς στόχους αποτελεσματική.

Η αληθινή φιλία έχει διάρκεια και δεν τραυματίζεται (παρά σπανιότατα) από τις συκοφαντίες.

Μόνο όμως εκείνοι που είναι πραγματικά καλλιεργημένοι και ενάρετοι αξιώνονται να την προσφέρουν και να την απολαύσουν.



                                                                          Αφιέρωμα Γυμνασίου Παπαγιάννη για τη φιλία.
                                                                                                       (απόσπασμα-διασκευή)
ΠΗΓΉ:http://gym-papag.flo.sch.gr/periexomeno/jobs/friends.htm
πίνακας: Claude Sauzet

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα