Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ








Η ιθαγένεια είναι ο δεσμός του ατόμου με το κράτος του οποίου την ιθαγένεια φέρει. Συνεπώς η έννοια της ιθαγένειας εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν ο κόσμος διαιρέθηκε σε διάφορα κράτη. Όμως η ιθαγένεια με τη σημερινή έννοια διαμορφώθηκε όταν δημιουργήθηκαν τα μεγάλα κράτη τον 16ο αιώνα και πήρε την τελική της μορφή στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου.

 Όλα αυτά βέβαια μπορούν να εξηγηθούν αν λάβουμε υπόψη μας τα εξής: • Κατά την περίοδο αυτή συμβαίνουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα με αποκορύφωμα τη Γαλλική Επανάσταση , που είχαν σαν συνέπεια την απόκτηση πολιτικών και δικαιωμάτων και από τους πιο απλούς πολίτες. Με αυτή την εξέλιξη κατέστη αναγκαίο να διατυπωθούν με ακρίβεια όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να θεωρηθεί κάποιος, πολίτης ενός κράτους. Έτσι η αρχή των εθνοτήτων άσκησε σημαντική επίδραση στην έννοια της ιθαγένειας.

 • Η καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης απαιτούσε και τον ακριβή καθορισμό του υπηκόου του κάθε κράτους ώστε να καλείται ο υπόχρεος πολίτης να υπηρετήσει την πατρίδα του.

 • Η τεχνική πρόοδος με την βελτίωση και την εξέλιξη των συγκοινωνιών είχε σαν αποτέλεσμα την αθρόα μετακίνηση ανθρώπων από τη μία χώρα του κόσμου στην άλλη. Με το πέρασμα του χρόνου και με την πολιτική εξέλιξη των κρατών άρχισαν να διατυπώνονται με ακρίβεια οι έννοιες του αλλοδαπού (ξένου) και του ημεδαπού (ιθαγενούς) ώστε να γνωρίζει ο καθένας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
 Βέβαια με τον Τρόπο αυτό προστάτευε το κάθε κράτος και τους πολίτες του που ζούσαν στο εξωτερικό
 Η εξέλιξη αυτή της έννοιας της ιθαγένειας οδήγησε και στη θέσπιση κανόνων σχετικών με την κτήση και την απώλειά της, ξεκινώντας από τη Γαλλία και συνεχίζοντας σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κάποια στιγμή μάλιστα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και διεθνείς συμβάσεις που αφορούσαν διάφορα θέματα ιθαγένειας. Σήμερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης γένεται λόγος και για ένα είδος ευρωπαϊκής ιθαγένειας με αποτέλεσμα να αναγνωρίζονται ειδικά δικαιώματα στους πολίτες των κρατών- μελών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δικαίωμά τους να διορίζονται στις δημόσιες υπηρεσίες σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν βρίσκονται.

πηγή:
Απόσπασμα
από την Προπτυχιακή Εργασία
της
Ψυχράμη Αθανασία
με τίτλο
Ιθαγένεια
πίνακας:Giorgio De Chirico199 × 254 - quizz.biz

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα