Περί φιλίας



Συμπεράσματα.
Η ανάλυση που μας άφησε ο Αριστοτέλης για την φιλία μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και έμπνευσης. Τα ίδια κίνητρα και ωφέλη συνεχίζουν να καθορίζουν και της φιλίες των σύγχρονων ανθρώπων. Τα βασικά κίνητρα κατά τον Αριστοτέλη είναι η χρησιμότητα και η ευχαρίστηση από την μια και η αρετή από την άλλη. Η γνήσια φιλία πρέπει να στηρίζεται στην ειλικρίνεια, στην αφιλοκέρδεια και στην προθυμία, Για να αναπτυχθεί η τέλεια φιλία υποστήριζε, πρέπει πρώτα να υπάρχει ισότητα ή αναλογία ανάμεσα στους φίλους. Αλλά και ανάμεσα στους ίσους κατά την θέση χρειάζονται ομοιότητες στο χαρακτήρα, τις κλίσεις κι τις ιδέες.
Όσο και αν οι ηθικοί λόγοι συνηγορούν υπέρ της φιλίας αρετής, ο ρεαλισμός υπαγορεύει ότι το ξεκίνημα τους οι φιλίες έχουν συνήθως ωφελιμιστικά χαρακτηριστικά. Ειδικότερα οι Επικούρειοι έθεταν ως πρώτο κίνητρο της φιλίας την ασφάλεια η οποία απασχολούσε έντονα τους ανθρώπους τότε. Πρόσθεταν όμως ότι για να διατηρηθούν οι φιλίες πρέπει να αγαπάμε τον φίλο μας όπως τον Εαυτό μας. Η αμοιβαιότητα της αγάπης μας κάνει να χαιρόμαστε για την χαρά των φίλων, όσο για την δικιά μας και να υποφέρουμε στον ίδιο βαθμό για τις στεναχώριες τους. 

Η Φιλία μας βοηθά να αξιολογήσουμε την ποιότητα της ζωής μας, καθώς ο φίλος λειτουργεί σαν καθρέφτης του Εαυτού μας. Επίσης είναι απαραίτητα για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να συμμετέχουμε σε κοινές δραστηριότητες, να εντασσόμαστε στην δημόσια ζωή, να αντλούμε δυνάμεις σε δύσκολες περιόδους της ζωής, να αποκτάμε συναισθηματική υποστήριξη και να διαμορφώνουμε την προσωπικής μας ταυτότητα.
Η φιλία στις σύγχρονες κοινωνίες είναι περιορισμένη και αυτός είναι ένας από τους λόγους, που παρά την οικονομική ευμάρεια, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τους Εαυτούς τους δυστυχείς. Έτσι οι έρευνες μας προτρέπουν να αλλάξουμε προτεραιότητες και να τοποθετήσουμε την συντροφικότητα, στην οποία περιλαμβάνεται η οικογενειακή αλληλεγγύη , η φιλία και κοινωνική υποστήριξη πάνω από το εισόδημα.
Απόσπασμα (συμπεράσματα)
του κεφαλαίου “Η φιλία”
από το βιβλίο
του Χάρη Δημητριάδη
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Αναζητώντας την ευτυχία στην καθημερινότητα
πίνακας :Jules Romains


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα