Τα σπλάχνα

Ας αρχίσουμε από τα εσωτερικά όργανα. Ο πλέον γενικός όρος για να δηλωθούν τα εσωτερικά όργανα ενός ανθρώπου είναι τα σπλάχνα. Η λέξη αποκτά την πλήρη σημασία της μόνο αν λάβουμε υπ΄ όψιν αυτό που τα σπλάχνα αντιπροσωπεύουν στο τελετουργικό της αιματηρής θυσίας Ευθύς ως σφαγιασθεί το ζώο, πρέπει να σχίσουν την κοιλιά του για να αποκαλυφθούν τα σπλάχνα του΄, να αποσπασθούν και να εξετασθούν προσεκτικά.
Αόρατα και κρυμμένα, τα σπλάχνα δηλώνουν, στο σώμα του θύματος, όχι μόνο την ζωή που τα κινεί, αλλά, από τα σημάδια που είναι εγγεγραμμένα επάνω τους σαν πινακίδα, αυτό που θα πρέπει ο θύτης να γνωρίζει σε σχέση με το θείον.
Τα σπλάχνα αντιστοιχούν σε μια αληθινή προφητεία΄. Κρυμμένα καθώς είναι στο εσωτερικό του σώματος, τα σπλάχνα χαράζουν και φωτίζουν, αλάθητα και απροκάλυπτα, τους δρόμους επικοινωνίας των θνητών με τους θεούς. Ακόμα και στους ίδιους τους ανθρώπους, ο εσωτερικός κόσμος είναι σκοτεινός και κρυμμένος. Για να γνωρίσουμε αυτό που είναι ο άνθρωπος, τον χαρακτήρα του, τα πραγματικά του συναισθήματα για τους άλλους, θα πρέπει να ανοίξουμε το στήθος του και να παρατηρήσουμε τα σπλάχνα του, που μπορεί να αποδειχθούν, ανάλογα με τις περιστάσεις, σκληρά η μαλακωμένα, φλογερά, ή ψυχρά, σφιγμένα ή χαλαρά. Θα ξέρουμε τότε πως να τον αντιμετωπίσουμε.
Το συναίσθημα ή οι διαθέσεις δεν εντοπίζονται ούτε κρύβονται απλώς στα σπλάχνα: είναι η ίδια η κατάσταση των σπλάχνων Ο Θυμός είναι μια υπερβολική διάταση των σπλάχνων. Τα σπλάχνα στο σύνολό τους γίνονται αντικείμενο μια περιγραφής και μιας κωδικοποίησης που χρησιμοποιούν μια πληθώρα όρων, οι οποίοι εξετάζονται συχνά και οι οποίοι σίγουρα αποπροσανατολίζουν τον σύγχρονο μελετητή: καρδιά, ήτορ, ήπαρ, φρένες, πραπίδες, μένος, θυμός, ψυχή, νους.
H Ruth Padel ξανανοίγει τον φάκελο χωρίς να αγνοεί καμιά από τις προγενέστερες έρευνες. Τα ιατρικά κείμενα που χρησιμοποιεί βεβαιώνουν πλήρως και διευκρινίζουν παραιτέρω αυτό που ο Όμηρος και οι τραγικοί έχουν ήδη διαπιστώσει. Επειδή οι όροι αυτοί δηλώνουν αδιακρίτως ψυχικά φαινόμενα και οργανικές πραγματικότητες, επειδή τα περισσότερα από αυτά έχουν μια αξία συναισθηματική και ταυτόχρονα πνευματική, επειδή συχνά είναι δύσκολο να διακρίνεις τις λειτουργίες καθενός από αυτά και να περιγράψεις ακριβώς την ανατομική λεπτομέρεια στην οποία αναφέρονται, επειδή,΄τέλος, οι ίδιες λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν πότε για τα υγρά που κυκλοφορούν στο σώμα -΄όπως είναι το αίμα και η χολή - και πότε για τον αέρα που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του οργανισμού ή διαφεύγει προς τα έξω, φαίνεται εντελώς μάταιο να επιδιώξεις να αποδώσεις το ποικίλο και ρευστό αυτό λεξιλόγιο με τους αυστηρά καθορισμένους όρους των ψυχολογικών μας κατηγοριών ή της επιστήμης της αντομο-φυσιολογίας.
Κανείς όρος δεν έχει το μονοπώλιο στην σκέψη και το συναίσθημα. Συγκεκριμένα εσωτερικά όργανα συνδέονται με συγκεκριμένες κατηγορίες ιδεών και ψυχολογικών αντιδράσεων. Πνευματική και συναισθηματική δραστηριότητα δεν μπορούν να διαχωριστούν”.
Από το βιβλίο του
Jean-Pierre Vernant
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
πίνακας: Igor Moski

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα