Οικογενειακά σενάρια αποσταθεροποιημένης σταθερότητας 6






Σας παραθέτω ένα μικρό κείμενο με στόχο να διακρίνουμε τον ρόλο που παίζουν τα συμβάντα του παρελθόντος - στην οικογένεια καταγωγής μας -  για την διαμόρφωση της ζωής μας στην οικογένεια αναπαραγωγής μας ( πυρηνική οικογένεια).


...Ο Ρολάντ και η Βαλερύ είναι ένα ζευγάρι εφήβων. Είναι μαζί το λιγότερο τρεις μήνες, όταν η Βαλερύ ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος. Ο Ρολάντ δεν ξέρει πως να συμπεριφερθεί, διότι και ο ίδιος έχει μια επιβαρυμένη ιστορία σε αυτό το θέμα: και ο ίδιος είναι  ένας “επιβιώσας”.

Δηλαδή η μητέρα του όταν έμεινε έγκυος σε εκείνον στα σαράντα της,  είχε αποφασίσει να διακόψει την εγκυμοσύνη της, αλλά την ώρα που ήταν έτοιμη για την επέμβαση ο άντρας της ήρθε να την ψάξει και την ανάγκασε να εγκαταλείψει την κλινική. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Ρολάντ ήρθε στο κόσμο.

Η ιστορία της Βαλερύ δεν είναι λιγότερο διαταραγμένη. Όταν ήταν οκτώ χρονών είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον πατέρα της. “Πιθανότατα”... δεν θυμάται. Η μεγαλύτερη αδελφή της που ήταν θεατής του δράματος, της τα διηγήθηκε. Είναι δύσκολο να ξέρουμε αν είναι πραγματικά γεγονότα ή φαντασιώσεις, έτσι και αλλιώς η Βαλερύ αισθάνεται σαν ακρωτηριασμένη. Σκέφτεται συνέχεια ότι δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά, λες και οι παρά φύσει ενέργειες του πατέρα της δημιούργησαν μια αίσθηση καταδίκης ή μια σωματική βλάβη, κάτι σαν αναπηρία.

Την ίδια μαγική σκέψη κάνει τώρα να νομίζει ότι δεν μπορεί να κάνει έκτρωση διότι είναι σημαδεμένη από την μοίρα. Επίσης στην δική της περίπτωση ήταν η μητέρα της η οποία, όταν ήταν έγκυος ήθελε να κρατήσει αυτό το μωρό, ενώ ο πατέρα της την έσπρωχνε να κάνει έκτρωση.

Και οι δύο λοιπόν είναι το αποτέλεσμα ενός σχεδίου διακοπής της εγκυμοσύνης, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι και οι δύο βιώνουν μια μορφή διαφάνειας στην επικοινωνία με τους γονείς τους, ώστε να γνωρίζουν και τις παραμικρές λεπτομέρειες της ζωής τους. Αυτή η διαφάνεια είναι και από τις δύο πλευρές, διότι σε τρεις μέρες μετά από το γεγονός, τα διάφορα μέλη των δύο οικογενειών ήταν ενημερωμένα για την κατάσταση της Βαλερύ και μάλιστα εξέφραζαν την γνώμη τους για το τι πρέπει να κάνει.

Εκείνη επαναλαμβάνει ότι δεν φαντάζεται να κρατήσει αυτό το παιδί, αλλά αισθάνεται ανίκανη να προβεί στην έκτρωση. Από την δική του μεριά, ο Ρολάντ συνεχίζει να λέει ότι στο βάθος η Βαλερύ είναι εκείνη που πρέπει να αποφασίσει...

Απόσπασμα από το βιβλίο των
Willy Pasini
και
Donata Franceskato
Le courage de changer ( Το κουράγιο της αλλαγής)

μετάφραση δικιά μου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρατσισμός: Αίτια – Συνέπειες

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Η Γονεϊκότητα